Kategoria: Przepisy
Tequila Mojito
Żeby urozmaicić smak tradycyjnego Mojito wystarczy zastąpić rum tequilą blanco.
Pieczony rozbratel z rozmarynem
Wołowina jest gotowa, gdy termometr do mięsa pokazuje temperaturę 65°C dla mięsa półkrwistego, 70°C dla średnio wypieczonego i 75°C dla mocno wypieczonego.
Zupa z białej fasoli
Warzywa strączkowe skutecznie przeciwdziałają starzeniu się organizmu, ponieważ zawierają białko i błonnik, który zapewnia sprawne działanie układu pokarmowego i serca.
Szwajcarskie miseczki bezowe
Beza to wysuszona, słodzona piana z białek. Można z niej uformować miseczki na owoce.
Krem waniliowy
Żeby zamienić krem waniliowy w migdałowy wystarczy zamiast esencji waniliowej dodać 1/2-3/4 łyżeczki esencji migdałowej.
Suflet z marchewką i cukinią
Efektowne i wyszukane danie, a ponadto zdrowe, bo zwiększa ilość przeciwutleniaczy w codziennej diecie.
Zupa ogrodnika
Zupa ogrodnika to wyjątkowo pożywna i smaczna zupa. Szparagi i szpinak sprawiają, że ma ona wyrazisty smak.
Zapiekanka warzywna z mozzarellą
Masz apetyt na zapiekankę z jajek, ale nie masz ochoty przyrządzać dużej porcji? Strattę warzywną z mozzarellą piecze się w małym naczyniu żaroodpornym. Nadaje się na posiłek o dowolnej porze dnia.
Rybne taco
To wyjątkowo atrakcyjne danie rybne. Słodkie mango idealnie komponuje się z pikantnym chili, tworząc orzeźwiającą salsę. Mango jest wyjątkowo bogate w beta-karoten, witaminę C, potas i błonnik oraz zawiera enzym łagodzący dolegliwości żołądkowe. Nawet tortille ukurydziane są dobrym źródłem przeciwutleniaczy.
Ciasto pomarańczowo-cytrynowe
Ciasto pomarańczowo-cytrynowe jest gotowe w godzinę. Jest sycące, ponieważ używa się do niego maślanki, a pięknie wygląda dzięki polewie.