Kategoria: Przepisy
Pasztet z indyka i soczewicy
Ten pasztet, doprawiony czosnkiem i świeżą kolendrą, robimy z mielonego mięsa indyka, wątróbki indyczej i soczewicy. Jest on znakomitą przystawką i zawiera znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjny. Podawać z grzankami z bułki maślanej lub innego pieczywa, ze świeżymi warzywami.
Sałatka z jabłka i kopru włoskiego z prażonymi orzechami laskowymi
Anyżkowy smak kopru włoskiego i słodycz jabłka doskonale komponują się z orzechami laskowymi i rukwią wodną o pieprzowym posmaku. Po uprażeniu smak orzechów jest intensywniejszy i stają się bardziej chrupkie.
Chili z trzech odmian fasoli
Każdy ze składników tego dania jest pełen witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i błonnika. Co więcej, dusi się ono w wolnowarze, więc w tym czasie nie musisz być nawet w domu. Smak tego curry można zmienić stosując inną salsę – z bardzo ostrym chili chipotle, z pieczonym czosnkiem lub z łagodnym.
Egzotyczna sałatka owocowa
To prosta i pyszna sałatka pełna wspaniałych kolorów i smaków owoców egzotycznych – papai, mango, kiwi i marakui. Zawiera wiele witamin, dzięki czemu jest pożywna, zdrowa i doskonale nadaje się na śniadanie.
Marokański gulasz wołowy z cieciorką
Dzięki cieciorce gulasz zawiera niskotłuszczowe białko, a suszone morele i rodzynki nadają mu słodki smak, który doskonale się komponuje z rozgrzewającymi przyprawami.
Gardłosz atlantycki z cytryną i sosem sojowym
Gardłosza można zastąpić dorszem. Będzie równie pyszny zamarynowany w ten sposób.
Curry z soczewicy i szpinaku
To curry będzie pyszne z ryżem basmati, a jeśli wolicie łagodniejszy i bardziej kremowy sos to można dodać jogurt lub mleczko kokosowe.
Łatwa zupa brokułowa
Ta bogata w witaminy zupa zawiera niewiele tłuszczu. Zamiast śmietaną, jest ona zagęszczona ziemniakiem i pieczonym czosnkiem. Na specjalną okazję można ją posypać odrobiną chudego cheddara.
Skrzydełka kurczaka w occie balsamicznym
Skrzydełka zamiast smażyć, można wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C, aż zrobią się złociste, a polewa się skarmelizuje.
Makaron z ziemniakami i fasolką
To tradycyjne danie z Ligurii (region Włoch) zazwyczaj przyrządza się z ziemniaków, zielonej fasolki szparagowej i młodego bobu. W tym przepisie dodajemy też brokuły i cukinię. Potrawa ma cudowny aromat dzięki dodaniu własnoręcznie przyrządzonego sosu pesto.