Kategoria: Przepisy
Placuszki tuńczykowe
Jeśli mamy w spiżarni puszkę tuńczyka i kukurydzy, chrzan oraz dymkę, przygotujmy pyszne placuszki. To jedno z tych dań, o których warto pamiętać, gdy mamy niespodziewanych gości albo gdy domownicy marudzą, że chcieliby wypróbować nową potrawę.
Sałatka z kuskusem i cieciorką
Sałatka świetnie smakuje z kurczakiem i rybą z grilla, smażonymi kotletami jagnięcymi lub smażoną karkówką.
Szparagi z sezamem
Zdrowe i pożywne danie? Tylko szparagi z sezamem! Dodatkowym plusem jest bardzo proste przygotowanie i jeszcze szybsze wykonanie!
Kawa mrożona
W upalne dni nic tak skutecznie nie orzeźwia jak mrożona kawa.
Krokiety ryżowe z mozzarellą
Takie nadziewane mozzarellą kotlety ryżowe w chrupiącej panierce są naprawdę pyszne. Tradycyjnie smaży się je w głębokim tłuszczu, ale my upieczemy je w piekarniku, więc będą o wiele zdrowsze.
Dip szpinakowy zapiekany w chlebie
Do dipu, poza typowymi warzywami, jakie się podaje, można zaserwować rzodkiewki, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, groszek cukrowy i pomidorki koktajlowe.
Kotlety schabowe w sosie barbecue
Słodko-kwaśny sos barbecue to doskonały dodatek do smażonych kotletów schabowych. Potrawę tę, podawaną z pilawem z owoców i orzeszków piniowych oraz sałatą, możemy przyrządzić na treściwą kolację.
Ravioli po sardyńsku z ziemniakami
Tłuczone ziemniaki z twarożkiem i parmezanem, doprawione czosnkiem i ziołami, tworzą smakowite nadzienie pierożków ravioli. Niewielką ilość oliwy dodaje się do nich tuż przed podaniem. Nie straci ona ani odrobiny smaku, a danie będzie wyglądało na bardziej tłuste, niż jest w rzeczywistości.
Pleciona strucla z jabłkami
Strucla z jabłkami nie tylko jest pyszna, ale też pięknie prezentuje się na stole. Warto przygotować ją kiedy spodziewasz się gości.
Rogaliki maślane z nadzieniem orzechowym
W Tłusty Czwartek sprawdzą się nie tylko tradycyjne pączki, to świetna okazja żeby poeksperymentować z domowymi słodkościami. A kiedy już spróbujecie tych rogalików raz, to będę regularnie pojawiały się na waszych stołach.