Kategoria: Przepisy

Shepherd’s pie
Nazwa tego klasycznego brytyjskiego dania, które powstało zapewne w XVIII wieku, znaczy po polsku „zapiekanka pasterska”. Oprócz mięsa zawiera mnóstwo warzyw, w tym czerwoną soczewicę.

Ravioli z owocami morza
Jeśli nie przepadasz za krewetkami można użyć też mielonego mięsa kurczaka lub wieprzowiny.

Grecka zupa ze szpinaku z jajkiem i cytryną
Niezwykle prosta i pożywna zupa szpinakowa w mało znanym w Polsce wydaniu.

Omlety z lubczykiem i fenkułem
Omlet to pożywna potrawa i – co nie bez znaczenia – szybka do przygotowania. Zamiast lubczyku możesz użyć liści selera naciowego lub natki pietruszki.

Dolmady
Oto zdrowa i pyszna wersja popularnych greckich gołąbków. Tradycyjnie używany do nich biały ryż został zastąpiony brązowym, by potrawa była bogatsza w błonnik. Farsz jest przyprawiany czosnkiem i ziołami. Rodzynki dodają mu słodyczy, a orzechy chrupkości.

Grzanki z marynowaną cebulą i sardynkami
Sardynki z puszki warto opłukać, by pozbyć się sodu dodanego do oleju. Należy obchodzić się z nimi delikatnie, ponieważ mogą się rozpaść podczas płukania.