Kategoria: Przepisy

Schab z majerankiem i pieprzem kajeńskim
Ten obiad co prawda trzeba zaplanować trochę wcześniej, bo mięso musi spędzić sporo czasu w piekarniku, ale za to nie ma przy nim dużo pracy. Upieczony schab możesz podać na obiad lub pokroić do kanapek na śniadanie bądź kolację.

Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym
Z pewnością mało jest potraw, które pozwalają dostarczyć organizmowi energii i witamin w tak ożywczy, lekki i smaczny sposób, jak ta delikatna pierś kurczaka z młodymi jarzynami oraz pełnym owocowego aromatu masłem limonkowym.

Owoce w cieście z sezamem
Te smakołyki, chrupkie z zewnątrz i soczyste w środku, przyrządza się błyskawicznie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, takie owoce świetnie nadają się na deser po posiłku złożonym z chińskich dań.

Macaroni z serem i pieczarkami
Chyba każdy jadł kiedyś makaron zapiekany z serem. To potrawa, która ratuje nas, kiedy w lodówce są pustki, a musimy szybko przygotować coś do jedzenia. Wrzućmy do niej pieczarki, groszek i paprykę i już mamy zupełnie nowe, zdrowe danie. A jeśli dodamy jeszcze odrobinę sera roquefort, powstanie pyszny, kremowy sos.

Sałatka z pieczonych bakłażanów i pomidorów
Pieczone, lekko posmarowane oliwą warzywa są znacznie zdrowsze niż smażone. Dotyczy to zwłaszcza bakłażana, który wchłania tłuszcz jak gąbka.

Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem
Szpinak zapewnia sporą dawkę witamin, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Wspaniale komponuje się z wieloma potrawami, jak w tym wypadku – polędwiczkami wieprzowymi.