Kategoria: Przepisy

Clafoutis z pomidorkami i pecorino
Żeby przyrządzić tę smakowitą francuską potrawę, słodkie pomidorki koktajlowe piecze się w lekkim puszystym cieście o smaku tartego sera pecorino. Możemy upiec kilka mniejszych placków lub jeden duży i podać je jako bardzo smaczne i oryginalne śniadanie.

Jajka faszerowane na sałatce
Wgłębienia w połówkach białka ugotowanego na twardo jajka są doskonałymi pojemnikami na smaczne nadzienie – w tym wypadku z marchewki i szczypiorku. Takie jajka bardzo ładnie wyglądają udekorowane warzywami i roszponką. Żeby przyrządzić pożywny i kompletny lunch, wystarczy podać pieczywo z pestkami i ziarnami.

Sałatka z kurczaka, pomidorów i fety
Do tej sałatki tuż przed podaniem można dodać awokado pokrojone w plastry i podać ją z chrupiącym chlebem.

Nasi goreng z wieprzowiny
To danie kuchni indonezyjskiej przyrządzane ze smażonej metodą stir-fry wieprzowiny, ryżu, warzyw, krewetek i paseczków omletu doskonale nadaje się na kolację, podane z sałatą.

Chlebek cynamonowo-rodzynkowy
Ten wzbogacony mlekiem chleb dobrze smakuje bez dodatków lub posmarowany niewielką ilością miodu bądź dżemu. Warto również opiec go w tosterze. Wspaniały, delikatny aromat ciepłego cynamonu działa wówczas kojąco u progu dnia.

Racuszki z jabłkami i orzechami laskowymi
Racuszki to przyrządzana niemal błyskawicznie słodka przekąska. Gęste ciasto robi się, mieszając po prostu kilka podstawowych składników, a smaży się w parę minut. W poniższym przepisie smak nadają im pokrojone w kostkę jabłka i prażone orzechy laskowe. Racuszki należy polać syropem klonowym i jeść ciepłe, prosto z patelni.