Kategoria: Przepisy
Sałatka z buraków, rukoli i koziego sera
Ta sałatka jest bardzo aromatyczna. Zamiast koziego sera można do niej użyć przekrojonych na pół małych kulek mozzarelli lub pokruszonej fety.
Faszerowana papryka z Kentucky
Papryka faszerowana to świetny pomysł na pyszny obiad. Można podać ją z ziemniakami albo bez żadnych dodatków.
Tosty z pastą z kraba
Pasta z kraba to pyszna i zdrowa śniadaniowa propozycja. Najlepiej smakuje podana na ciepłych tostach.
Sałatka taco
Ta pyszna sałatka składa się z czterech warstw. W miseczkach z tortilli najpierw rozkładamy liście sałaty lodowej, następnie chrupiące kawałki tortilli i kurczaka w salsie pomidorowej, którego posypujemy tartym serem i pokrojonym w awokado.
Tajska sałatka z wołowiną
Sałatkę można posypać prażonym sezamem. Dla wzmocnienia smaku można dodać drobno posiekaną papryczkę chili.
Wiśnie z kruszonką
Czereśnie i wiśnie to osobne gatunki, ale tu sprawdzą się i jedne i drugie.
Sałatka ziemniaczana z rukolą i kaparami
Jeśli po odstawieniu sałatka ziemniaczana będzie zbyt sucha, można do niej dolać 50 ml gorącego wywaru warzywnego albo cielęcego.
Owoce flambirowane
Flambirowane owoce to bardzo słodki dodatek do lodów, kremów, albo bitej śmietany.
Szybkie curry z kurczaka
Gotowe pasty curry różnią się stopniem ostrości, więc należy stosować je ostrożnie. Jeśli pasta curry jest za ostra, sok z cytryny lub limonki nieco złagodzi jej smak.
Frittata z pieczarkami i szpinakiem
Frittatę z pieczarkami i szpinakiem przygotowuje się z odtłuszczonego sera ricotta, dzięki czemu jest chuda i nisko kaloryczna. Pieczarki zastępują tu szynkę dodawaną do klasycznej frittaty, dzięki czemu potrawa jest zdrowsza i zawiera mniej sodu.