Kategoria: Przepisy

Chrupiąca bułka francuska
Bułkę należy wyłożyć na metalową kratkę lub na ściereczkę, żeby ostygły. Można ją kroić najwcześniej po 20 minutach od wyjęcia z piekarnika.

Chleb kukurydziany z marchewką
Dodatek startej marchewki sprawia, że zwykły chleb kukurydziany staje się zdrowszy i bardziej pożywny.

Jagnięcina duszona z warzywami
Potrawa ta, wzorowana na klasycznym daniu francuskim zwanym navarin, jest wyjątkowo pyszna. We Francji przyrządza się ją na wiosnę, żeby świętować pojawienie się jagniąt i delikatnych, młodych warzyw. Należy podawać ze świeżo ugotowaną młodą kapustą i bagietką.

Krewetki po portugalsku
Potrawa będzie szybciej gotowa, jeśli użyjemy krewetek mrożonych (należy je rozmrozić).

Orientalny bulion z makaronem, dymką i grzybami
Grzyby są bardzo pożywne, a każdy ich rodzaj charakteryzuje się innymi właściwościami leczniczymi, dlatego najlepiej użyć różnych: pieczarek białych i brązowych, grzybów shiitake, enoki, shimeji oraz boczniaków.

Wołowina Babuni
Wołowina babuni, czyli rumsztyk duszony z ziemniakami, cebulą i marchwią, przywodzi na myśl potrawy z domu rodzinnego. Czerwona papryka i kapusta zapewniają jej wyborny smak.