Kategoria: Przepisy

Lumache z ogórkową salsą
Niewielkie kluski w kształcie ślimaczków podajemy z jogurtem z ziołami oraz odświeżającą warzywno-owocową salsą, która nadaje sałatce oryginalny smak i wartości odżywcze. Do tej potrawy przyda się ciepły, chrupiący chleb, którym będziemy mogli wytrzeć z talerza resztki sosu.

Okoń w zupie z kopru włoskiego
Ta kolorowa zupa jest lekka, ale sycąca. Jest też bardzo smaczna i zdrowa. Ma wyraźny zapach pora i kopru włoskiego. Najlepiej smakuje, gdy jest podana z ciepłym chrupiącym chlebem z ziarnami zbóż lub posypanym makiem.

Bakłażan bez tajemnic
Bakłażany, zwane też oberżynami, podobnie jak pomidory i awokado, przyjęło się określać mianem warzywa, choć w rzeczywistości są one owocami. Od dawna stosuje się je w kuchni europejskiej, a także jako składnik potraw bliskowschodnich i azjatyckich, popularnych dziś na całym świecie.

Wędzony łupacz z plackiem ziemniaczanym
Do tej potrawy dodaje się pora oraz rukiew wodną, aby zwiększyć zawartość witamin. Pokrojone w plasterki ziemniaki oraz ser tworzą apetyczne przybranie.

Domowa pizza. Przepis czytelnika
Domowa pizza? Zawsze pyszna! Przedstawiamy przepis przesłany przez naszą czytelniczkę, Annę z Krakowa. Jak zaznaczyła w wiadomości, dodatki są opcjonalne, ale im więcej, tym pizza jest lepsza!

Przegrzebki florentine
Określenie „florentine” odnosi się do potraw po florencku, czyli zawierających szpinak. Podobnie jak inne warzywa ciemnozielone, jest on bogaty w witaminy, minerały i fitozwiązki.