Kategoria: Przepisy
Szynka z gruszkami
Kolorowe danie jednogarnkowe, w którym gruszki i bataty wspaniale komponują się z szynką i sprawiają, że mimo niewielkiej ilości mięsa potrawa jest sycąca.
Placek z jabłkami i kajmakiem
Placek z jabłkami, polany kajmakiem z krówek, smakuje naprawdę wspaniale. Ciasto piecze się w dwóch formach.
Pieczeń jagnięca z sosem z czerwonego wina
Warto przygotować podwójną porcję tej potrawy, nawet jeśli jemy w pojedynkę. Resztki jagnięciny można wykorzystać na wiele sposobów – użyć do sałatki, położyć na kanapce, dodać do kuskusu czy makaronu na sposób śródziemnomorski.
Wieprzowina z sosem śmietanowo-musztardowym z czosnkiem
Kotlet znakomicie smakuje z gotowanymi na parze zielonymi warzywami i marchewką lub porwanym młodym szpinakiem lekko podduszonym w sosie śmietanowym.
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
Mieszanki grzybów leśnych dostępne w supermarketach doskonale nadają się do przygotowania szybkiej zupy o wyjątkowym smaku. Zamiast zaprawiania czy przecierania zupy, podaje się ją w postaci czystego bulionu, dzięki czemu można delektować się smakiem poszczególnych gatunków grzybów, warzyw i ziół.
Fondue czekoladowe
Owoce są jeszcze zdrowsze, kiedy zanurzymy je w płynnej, gorzkiej czekoladzie bogatej w przeciwutleniacze. Kociołek do fondue należy otoczyć kawałkami jabłka lub gruszki, grubymi plasterkami banana, cząstkami pomarańczy, całymi truskawkami i kawałkami ananasa.
Zupa fasolowa z szynką
Zupa fasolowa z szynką, ugotowana według tradycyjnej receptury, jest wyjątkowo pyszna, a do tego niedroga. Polubi ją cała rodzina.
Ciasteczka mocno czekoladowe
Dbając o zdrowie i linię wcale nie trzeba unikać czekolady! Im jest ona ciemniejsza, tym zdrowsza, więc te ciasteczka zawierają nie tylko kakao w proszku, lecz również pastylki z ciemnej, gorzkiej czekolady. Dzięki dodatkowi rodzynków i orzechów są one jeszcze zdrowsze.
Kurczak piri-piri
Uważa się, że kurczak piri-piri jest potrawą portugalską, ale tak naprawdę pochodzi ona z portugalskich kolonii w Afryce. Sos ma wiele odmian; podaną ilość składników potraktuj tylko jako sugestię i przygotuj sos tak ostry, jak lubisz.
Kotlety wieprzowe z patelni
Kotlety wieprzowe usmażone na patelni grillowej idealnie komponują się z czerwoną kapustą.