Kategoria: Przepisy
Kremowy szpinak
Wszyscy pamiętamy, jak w dzieciństwie mama namawiała nas do jedzenia szpinaku. Faktycznie, jest to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B o działaniu przeciwnowotworowym oraz karotenoidów, takich jak luteina, która zapobiega starczej degeneracji plamki żółtej oka. Szpinak wymieszany z lekkim sosem kremowym przyrządzonym z dodatkiem odrobiny chudego serka kremowego smakuje naprawdę wybornie.
Truskawki macerowane
Macerowane truskawki można podać również z ulubionym ciastem lub tartą.
Pikantna jajecznica
Tak przygotowaną jajecznicę można podać na grzankach z chleba lub owiniętą w podgrzaną tortillę.
Makaron z dynią w sosie śmietanowym
Boczek można zastąpić prosciutto, salami lub pancettą – usmażyć do chrupkości i osączyć na papierowym ręczniku.
Placek malinowy
Jeśli nie spodziewasz się tłumu gości, zrób placek malinowy. Wygląda bardzo ładnie z kruszonką na wierzchu. Ciasto piecze się w podłużnej foremce.
Popcorn waniliowy
Sposób na wyjątkowy smak popcornu. Do podania zarówno podczas imprezy, jak i wieczornego oglądania seriali.
Warto pić herbatę
Jedna czy dwie filiżanki herbaty mają działanie przeciwutleniające porównywalne z pięcioma porcjami owoców i warzyw.
Marokańska sałatka z kuskusem i jagnięciną
Sałatka rodem z północnej Afryki, kusząca aromatem kolendry i mięty. Większość jej składników można przygotować wcześniej. Jagnięcina to bogate źródło białka, a także witamin z grupy B, żelaza i cynku.
Makaron ze świeżymi pomidorami i orzechami
Potrawę można podać również jako sałatkę. Wystarczy ugotować makaron i odstawić do ostygnięcia, a potem dodać pomidorki i orzechy, nie podsmażając ich.
Stir-fry z jagnięciną i imbirem
W tym daniu jagnięcinę można zastąpić cienko pokrojoną wołowiną lub kurczakiem, a nawet surowymi krewetkami.