Kuchnię śródziemnomorską uważa się za zdrową między innymi dlatego, że zawiera wiele potraw, do których używa się ryżu, warzyw i niewielkiej ilości produktów białkowych. Hiszpańską paellę przyrządza się z kiełbasą chorizo, ale ponieważ jest ona pikantna, nie dodaje się jej zbyt wiele.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
900 ml wywaru z warzyw lub ryb
spora szczypta nitek szafranu
50 g cienkiej kiełbasy chorizo
400 g filetów z wędzonego łupacza, bez skóry
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 duża cebula, drobno posiekana
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
250 g zielonej fasolki
250 g ryżu do paelli lub innego krótkoziarnistego
150 g mrożonego zielonego groszku
sól i pieprz
drobno posiekana natka pietruszki, do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlać wywar do garnka, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Dodać nitki szafranu. Zmniejszyć znacznie ogień, tak aby wywar tylko lekko się gotował.
2) Obrać chorizo. Pokroić kiełbasę w cienkie plasterki. Pokroić łupacza na duże kawałki. Rozgrzać oliwę z oliwek w żaroodpornym, płytkim naczyniu o średnicy 30 cm lub na patelni. Wrzucić kiełbasę, cebulę, czosnek oraz zieloną fasolkę i smażyć 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
3) Wsypać ryż i zamieszać, aby ziarenka pokryły się oliwą. Wlać wywar z szafranem i ponownie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić 3 minuty.
4) Włożyć kawałki łupacza, wsypać groszek. Dusić 20 minut lub do czasu, aż ryż wchłonie wywar i będzie miękki. W połowie czasu gotowania zamieszać go delikatnie, tak aby kawałki ryby się nie rozpadły. Posypać natką pietruszki i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 465 kcal, 28 g białka, 13 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 58 g węglowodanów (w tym 4 g cukrów), 4 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock