Choć jedna porcja orientalnych żeberek jest dwa razy mniej kaloryczna niż porcja żeberek w syropie klonowym, potrawy te smakują równie wybornie.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
370 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
1/4 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki marmolady pomarańczowej
3 łyżki keczupu
2 ząbki czosnku, posiekane
1,6 kg żeberek wieprzowych
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć żeberka do wolnowaru. Wymieszać cztery pierwsze składniki. Polać sosem żeberka. Przykryć i dusić 6 godzin w niskiej temperaturze.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 273 kcal, 14 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 86 mg cholesterolu, 562 mg sodu, 8 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 27 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock