Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Orientalna sałatka ryżowa

Orientalna sałatka ryżowa

Do tej sałatki najlepszy jest ryż jaśminowy. Można też wzbogacić ją o kawałki kurczaka.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

1/3 szklanki białego ryżu
4 malutkie kukurydze, pokrojone
8 strączki groszku cukrowego, pokrojone na kawałki
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej
2 łodygi selera naciowego, posiekane
2 marchewki, pokrojone w słupki
2 cebulki dymki, cienko pokrojone
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego

PRZYGOTOWANIE:

1) Wsypać ryż do średniego garnka z wrzątkiem i gotować 10–12 minut, aż nieco zmięknie. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać kukurydzę. Odcedzić i przelać zimną bieżącą wodą.

2) Wrzucić go do salaterki. Dodać groszek, marchew, paprykę, seler i dymkę.

3) Wymieszać energicznie olej z sosem sojowym, octem ryżowym i imbirem. Polać sałatkę sosem, wymieszać i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 398 kcal, 8 g białka, 13 g tłuszczów (2 g tłuszczów nasyconych), 59 g węglowodanów (3 g cukrów), 3 g błonnika, 400 mg sodu

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x