Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Omlet ze szpinakiem i sosem pomidorowo-pieczarkowym

Omlet ze szpinakiem i sosem pomidorowo-pieczarkowym

Luteina – fitosubstancja znajdująca się w szpinaku – korzystnie wpływa na wzrok.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
125 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
250 ml sosu pomidorowego
4 białka z dużych jajek
1 duże jajko
czarny pieprz, mielony
1 mała cebula, posiekana
125 g szpinaku, ugotowanego i posiekanego
szczypta soli
tłuszcz w spreju, do smażenia
2 łyżeczki parmezanu, startego

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać 1/2 łyżeczki oliwy w małym rondlu o nieprzywierającym dnie. Wrzucić pieczarki i smażyć 4 minuty, aż zmiękną; w połowie smażenia zamieszać. Wlać sos pomidorowy, gotować na małym ogniu około 5 minut, by zgęstniał. Zdjąć z ognia i przykryć.

2) Ubić w małej misce białka i jajko z pieprzem.

3) Rozgrzać resztę oliwy na dużej patelni o nieprzywierającym dnie, na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć 4 minuty. Dodać szpinak i sól, podgrzać. Przełożyć połowę szpinaku do ubitych jajek, wymieszać.

4) Spryskać patelnię tłuszczem w spreju i rozgrzać na ogniu. Wlać masę jajeczną ze szpinakiem, równomiernie rozprowadzić. Smażyć minutę, nie mieszając, aż brzegi omletu zaczną się lekko ścinać. Unieść je cienką łopatką, by surowa masa spłynęła na dno patelni. Smażyć omlet około 3 minut (pośrodku powinien pozostać lekko wilgotny).

5) Rozsmarować resztę szpinaku na połowie omletu, posypać parmezanem. Złożyć omlet na pół. Smażyć jeszcze 3–4 minuty na małym ogniu. Zsunąć na talerz i polać sosem pomidorowo-pieczarkowym.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 203 kcal, 17 g białka, 10 g tłuszczów, 2,5 g tłuszczów nasyconych, 12 g węglowodanów, 2,5 g błonnika, 2 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x