Można usmażyć omlety w taki sam sposób i wypróbować różne nadzienia, np. szpinak i ser feta.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
3 cebulki dymki
100 g różnych grzybów
4 jajka
2 łyżeczki sosu kecap manis
PRZYGOTOWANIE:
1) Drobno posiekać dymkę i grzyby. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni z nieprzywierającym dnem o średnicy 18 cm. Smażyć dymkę z grzybami na średnim ogniu 5 minut, aż zmiękną. Przełożyć na talerz.
2) Wytrzeć patelnię do czysta, a następnie rozgrzać łyżkę oleju na średnim ogniu. W misce ubić widelcem jajka i przelać połowę na patelnię, obracając patelnią tak, żeby dno równo pokryło się masą jajeczną. Smażyć minutę lub do chwili, aż omlet zetnie się od spodu, a od góry będzie lekko płynny.
3) Przełożyć połowę grzybów na środek omletu i złożyć go. Zsunąć na talerz, skropić połową kecap manis i posypać połową kolendry. Trzymać w cieple.
4) W taki sam sposób usmażyć drugi omlet. Podawać na gorąco.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 170 kcal, 15 g białka, 10 g tłuszczów (3 g NKT), 5 g węglowodanów (4 g cukrów), 2 g błonnika, 365 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock