Omlet świetnie smakuje z sałatą i gorącym pełnoziarnistym lub razowym tostem posmarowanym masłem.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
14 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
6 jajek
mielony biały pieprz, do smaku
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej (lub inne świeże zioła)
1 łyżka masła
2 łyżki sera gruyère, startego
2 łyżki sera cheddar, startego
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać dość mocno grill.
2) Oddzielić żółtka od białek (białka wbić do czystej, suchej miski). Roztrzepać dokładnie żółtka, doprawić solą i pieprzem.
3) Ubić białka ręczną trzepaczką lub mikserem na niezbyt sztywną pianę. Dodać żółtka, natkę pietruszki i ser. Delikatnie wymieszać.
4) Ustawić patelnię z grubym dnem, o średnicy 23–24 cm (2 porcje), na niewielkim ogniu. Stopić masło i rozprowadzić na dnie, przechylając patelnię na różne strony. Wlać masę jajeczną tak, by zajęła całe dno. Smażyć omlet 2 minuty.
5) Ustawić patelnię w piekarniku, pod rozgrzanym grillem, i zapiekać omlet, aż się zetnie i przyrumieni, co w przypadku jednej porcji powinno zająć minutę, a w przypadku dwóch porcji 2 minuty.
6) Ostrożnie podważyć brzegi omleta płaskim nożem. Zsunąć go na talerz i złożyć na pół. Podawać gorący.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 361 kcal, 25 g białka, 30 g tłuszczów (13 g tłuszczów nasyconych), <1 g węglowodanów (<1 g cukrów), <1 g błonnika, 365 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock