Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Omlet po chińsku

Omlet po chińsku

Danie to jest bardzo charakterystyczne dla kuchni chińskiej i niezwykle popularne. Połączenie chińskich warzyw z kawałkami indyka lub kurczaka powoduje, że zawiera niewiele białka. Jeśli użyjemy patelni teflonowej lub żeliwnej, będziemy też mogli użyć do przyrządzenia omletu mniej tłuszczu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

100 g mielonego mięsa indyka
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
200 g kapusty pekińskiej, poszatkowanej w cienkie paski
100 g kiełków fasoli
30 g mrożonego groszku, rozmrożonego i odsączonego
125 g wędzonego indyka lub kurczaka, pokrojonego w cienkie plasterki
100 g kasztanów wodnych z puszki, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki
2 cebulki dymki, cienko pokrojone
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
6 jajek
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
2 łyżki wytrawnego sherry

Z czym podawać
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 i 1/2 łyżki chińskiego sosu fasolowego
1 łyżka octu balsamicznego
kilka kropel chińskiego sosu chili
listki świeżej kolendry, szczypiorek do przybrania

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Wymieszać mielone mięso indyka z łyżeczką sosu sojowego. Rozgrzać oliwę na patelni z grubym dnem o średnicy około 26 cm i wrzucić mięso, rozdrabniając je łyżką, smażyć 3–5 minut, aż lekko zbrązowieje. Dodać kapustę, kiełki, groszek, wędzonego indyka lub kurczaka,
kasztany wodne, dymkę i kolendrę. Smażyć 2–3 minuty.

2) Lekko ubić jajka z czosnkiem, imbirem, sherry i pozostałą łyżeczką sosu sojowego. Wlać jajka na patelnię z mięsem i warzywami. Smażyć mieszając delikatnie drewnianą łopatką i podnosząc lekko brzegi omletu, aby masa jajeczna spływała na dno patelni. Wstawić na chwilę patelnię pod nagrzany opiekacz, pilnując, żeby rączka patelni była z dala od źródła ciepła, jeśli nie jest żaroodporna. Zapiekać do chwili, aż jajka na wierzchu będą ścięte.

3) Wymieszać olej sezamowy, sos fasolowy, ocet balsamiczny i sos chili.
4) Pokroić omlet na trójkąty i podawać skropiony sosem z oleju sezamowego i sosu fasolowego. Udekorować gałązkami świeżej kolendry.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 300 kcal, 28 g białka, 18 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 5 g węglowodanów (w tym 3 g cukrów), 1,5 g błonnika

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x