Danie to jest bardzo charakterystyczne dla kuchni chińskiej i niezwykle popularne. Połączenie chińskich warzyw z kawałkami indyka lub kurczaka powoduje, że zawiera niewiele białka. Jeśli użyjemy patelni teflonowej lub żeliwnej, będziemy też mogli użyć do przyrządzenia omletu mniej tłuszczu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
100 g mielonego mięsa indyka
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
200 g kapusty pekińskiej, poszatkowanej w cienkie paski
100 g kiełków fasoli
30 g mrożonego groszku, rozmrożonego i odsączonego
125 g wędzonego indyka lub kurczaka, pokrojonego w cienkie plasterki
100 g kasztanów wodnych z puszki, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki
2 cebulki dymki, cienko pokrojone
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
6 jajek
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno posiekanego
2 łyżki wytrawnego sherry
Z czym podawać
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 i 1/2 łyżki chińskiego sosu fasolowego
1 łyżka octu balsamicznego
kilka kropel chińskiego sosu chili
listki świeżej kolendry, szczypiorek do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Wymieszać mielone mięso indyka z łyżeczką sosu sojowego. Rozgrzać oliwę na patelni z grubym dnem o średnicy około 26 cm i wrzucić mięso, rozdrabniając je łyżką, smażyć 3–5 minut, aż lekko zbrązowieje. Dodać kapustę, kiełki, groszek, wędzonego indyka lub kurczaka,
kasztany wodne, dymkę i kolendrę. Smażyć 2–3 minuty.
2) Lekko ubić jajka z czosnkiem, imbirem, sherry i pozostałą łyżeczką sosu sojowego. Wlać jajka na patelnię z mięsem i warzywami. Smażyć mieszając delikatnie drewnianą łopatką i podnosząc lekko brzegi omletu, aby masa jajeczna spływała na dno patelni. Wstawić na chwilę patelnię pod nagrzany opiekacz, pilnując, żeby rączka patelni była z dala od źródła ciepła, jeśli nie jest żaroodporna. Zapiekać do chwili, aż jajka na wierzchu będą ścięte.
3) Wymieszać olej sezamowy, sos fasolowy, ocet balsamiczny i sos chili.
4) Pokroić omlet na trójkąty i podawać skropiony sosem z oleju sezamowego i sosu fasolowego. Udekorować gałązkami świeżej kolendry.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 300 kcal, 28 g białka, 18 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 5 g węglowodanów (w tym 3 g cukrów), 1,5 g błonnika
Źródło zdjęcia: Adobe Stock