Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Smaki wakacji. Podlaska solianka – treściwa zupa

Smaki wakacji. Podlaska solianka – treściwa zupa

Latem podróżujemy więcej, niż w jakimkolwiek innym czasie w roku. Niezależnie od tego, czy wybraliście na odpoczynek miejsce w Polsce, czy za granicą, to w podróż kulinarną po kraju nad Wisłą, zawsze warto się wybrać. Solianka, choć jest to zupa treściwa i lekko pikantna, kojarząca się z węgierskim gulaszem, ma w sobie coś orzeźwiającego, co bardzo zachęca do sięgnięcia po kolejną miseczkę.

Składniki na soliankę – podlaską zupę

Jak w przypadku większości dań jednogarnkowych, tak i tu, lista składników wydaje się długa. Jednak z racji na to, iż jest to potrawa z „kuchni ludu”, nie są one ani wyszukane, ani… niezbędne. Każdy może stworzyć własną wersję. To, czego w soliance zabraknąć nie może, to ogórki kiszone, pomidory i mięso.

  • 40 dkg surowego boczku,
  • 15 dag wędzonego parzonego boczku, lub kiełbasy,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 ogórki kiszone (nie wylewaj wody, przyda się),
  • 1 marchewka,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka oleju,
  • kilka plasterków cytryny,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • opcjonalnie: chuda wołowina, czarne oliwki, kapary.

Jak zrobić soliankę krok po kroku

  1. Surowe mięso pokrój w niewielkie paski, ok. 0,5/3 cm.
  2. W rondelku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oleju i przełóż do niego mięso.
  3. Smaż na dużej mocy palnika, aż mięso się zrumieni – powinno lekko przywrzeć, więc nie mieszaj zbyt często.
  4. Boczek wędzony pokrój w kostkę i dodaj do rondla.
  5. Smaż chwilę razem, aby uwolnić aromat.
  6. Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj je do garnka i zmniejsz moc palnika o 1/3.
  7. Obierz marchewkę i pokrój ją w paski podobne wielkością o mięsa.
  8. Gdy cebula się zeszkli, dodaj do garnka około litra wody i dodaj marchew, listki i ziele, całość zagotuj.
  9. Dodaj odrobinę soli i sporo pieprzu, gotuj do miękkości.
  10. Ogórki pokrój jak marchewkę. Dodaj do garnka, gotuj razem około 20 minut.
  11. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do dania razem z łyżką koncentratu.
  12. Gotuj około 15 minut, spróbuj zupę, powinna być wyraźnie kwaśna i pieprzna. Jeśli to potrzebne, dodaj kilka łyżek wody od kiszonych ogórków.
  13. Jeśli chcesz urozmaicić swoją zupę, tuż przed podaniem możesz dodać do niej kapary i oliwki, pasować będę też kawałki świeżego chilli.
  14. Serwuj soliankę bardzo ciepłą i półplasterkami cytryny.
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x