Kategoria: Zupy

Tradycyjna zupa z indyka
Porcja tradycyjnej zupy z indyka ma mniej niż 100 kcal i jest najlepszym wyborem dla osób dbających o linię. Przygotowuje się ją z domowego wywaru i dużej ilości warzyw. Dobrze się przechowuje w zamrażalniku.

Złocista zupa z soczewicy
Aksamitna zupa zawdzięcza swój kolor połączeniu soczewicy, pasternaku i marchewki. Smak urozmaica wytrawne sherry oraz śmietana doprawiona chrzanem. Zupę można podać na przyjęciu jako pierwsze danie z tostami typu melba lub krakersami owsianymi.

Kremowa zupa z zielonych warzyw
Młoda kapusta ogrodowa i boćwina to warzywa o łagodnym smaku, które zawierają bardzo dużo beta-karotenu. Zielone warzywa liściaste dostarczają także dużo witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi.

Zupa vichyssoise
Razem z porami i cebulą możemy dodać do rondla 2 rozgniecione ząbki czosnku, zupa będzie jeszcze lepsza.

Szybka zupa z kurczakiem
Świetna zupa na szybki lunch lub kolację. Bulion drobiowy nabiera kolorów dzięki dodaniu czerwonej papryki, kukurydzy oraz świeżych zielonych warzyw. Dodatek sherry sprawia, że zupa zyskuje wyjątkowy smak i podana z bułkami staje się wyśmienitym, lekkim posiłkiem.

Zupa z homara
Do tej zupy wykorzystuje się prawie całego homara, nawet jego pancerz. Ma ona bogaty smak i – mimo że nie dodaje się do niej dużo śmietany – gładką, kremową konsystencję. Można ją podawać na specjalne okazje, jako pierwsze danie, najlepiej z kromkami ciepłej ciabatty albo innym pieczywem.