Kategoria: Zupy

Rosół z bażanta z dzikim ryżem
Korpusy, które zostają po upieczeniu bażantów, można wykorzystać do przyrządzenia tej wspaniałej i pożywnej zupy. To znakomity początek lekkiego posiłku.

Zupa dyniowa z imbirem
Dekoracyjna odmiana dyni, na przykład drzewipest orzechodajny, idealnie komponuje się z jabłkiem i imbirem. Ta zupa pozwala wykorzystać przeciwzapalne właściwości imbiru i kurkumy. Aby wyglądała atrakcyjnie, tuż przed podaniem nakładamy na każdą porcję łyżkę jogurtu naturalnego.

Szybka zupa laksa z kurczaka
Zupa laksa, popularna w południowo-wschodniej Azji, jest uniwersalna; można ją przygotować z mięsem kurczaka lub z tofu czy owocami morza bądź z dodatkiem wszystkich tych składników jednocześnie.

Zupa z wędzonym kurczakiem i pęczakiem
Do tego typu potraw dodaje się zazwyczaj kiełbasę, ale proponujemy zastąpić ją wędzonym mięsem kurczaka; zupa będzie miała wówczas równie wspaniały aromat, ale mniej kalorii. Można ją podawać z chlebem posmarowanym masłem.

Treściwa zupa rybna
W skład tej zupy wchodzą warzywa korzeniowe i bekon, a jednak ma ona delikatny smak. Można ją przygotowywać o każdej porze roku. Jest nietłusta, a przy tym bogata w witaminy z grupy B i zawiera sporo błonnika. Najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem.

Zupa – krem z marchewki
Łatwy przepis na szybką zupę marchewkową sprawdzi się zawsze kiedy brakuje ci pomysłu na obiad.