Kategoria: Zupy

Zupa pomidorowo-paprykowa
Słodka czerwona papryka i passata pomidorowa tworzą zupę o pięknym czerwonym kolorze, wyglądającą wykwintnie, ale prostą do przygotowania. Udekorowana odrobiną śmietany i podawana z gorącym pieczywem z pesto, doskonale nadaje się na specjalne okazje. Można ją też przygotować na domowy obiad.

Szybka zupa tom yum
Do tej zupy można użyć mrożonych obranych krewetek. Najlepiej smakuje podana z cząstkami limonki, które wyciska się wprost do zupy.

Zupa rybna laksa
Ryba gotuje się bardzo szybko, więc należy uważać, żeby jej nie rozgotować.

Chili z jalapeño
Chili z jalapeño jest potrawą bardzo pikantną. Wyjątkowy smak zawdzięcza mielonemu chili i papryczkom jalapeño, a także czosnkowi, cebuli i pomidorom z puszki. Nie wymaga wielu przygotowań. Świetnie się sprawdzi jako danie na wieczór po pracowitym dniu.

Zupa z kurczakiem i makaronem
W tej zupie zamiast makaronu chińskiego można użyć vermicelli, udon, ryżowego lub jajecznego, a zupę doprawić orientalnymi ziołami i przyprawami, takimi jak świeży imbir, świeża papryczka chili i listki kolendry.

Zupa pomidorowa z jajkiem
Wyśmienita potrawa, inspirowana kuchnią kubańską. Czosnek, który ma działanie przeciwnowotworowe, nadaje jej intensywny smak.