Kategoria: Zupy
Afrykańska gęsta zupa z kurczaka
W tradycyjnej wersji ten gęsty gulasz z Afryki Zachodniej przygotowuje się z całego, poporcjowanego kurczaka, lecz my proponujemy użyć tylko udek.
Klasyczne gazpacho
Ta tradycyjna hiszpańska zupa pełna jest aromatu oraz witamin, ponieważ wszystkie warzywa użyte do jej przyrządzenia pozostają surowe. Chłodne gazpacho z dodatkiem wiejskiego pieczywa z nasionami doskonale nadaje się na prosty obiad bądź na letnią kolację.
Rosół z kurczaka z kukurydzą
Ten przepis przyda się zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy do wykorzystania reszki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia.
Prowansalska warzywna zupa pistou
Specjalność z południa Francji: zupa jarzynowa z makaronem z dodatkiem aromatycznej pasty aïllade z czosnku i bazylii oraz odrobiny parmezanu to pożywne główne danie. Można ją podawać ze świeżym pieczywem, na przykład z ciepłą focaccią.
Sycąca zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana nie nadaje się do zamrażania, ale można ją przechowywać kilka dni w lodówce.
Krem z brokułów
Ta zupa będzie świetnie smakowała z grzaneczkami, albo pieczywem.
Zupa z wędzonego bekonu i soczewicy
Smaczna i pożywna zupa pełna zdrowych warzyw (zawiera cztery z pięciu zalecanych dziennych porcji!). Doskonała na mroźne zimowe dni – zwłaszcza jeśli podamy ją z kawałkami świeżego razowego pieczywa.
Zupa marchewkowa z koperkiem
Każdy talerz tej smakowitej zupy zawiera cztery razy więcej witaminy A, niż wynosi zalecana dzienna dawka, a także witaminę C, potas i błonnik.
Gazpacho pomidorowo-jabłkowe
Oto nieco odmieniony przepis na tradycyjny hiszpański chłodnik – gazpacho. Zawiera dużo soku pomidorowego, bogatego w likopen. Ta pikantna i słodka zupa doskonale nadaje się na gorący dzień.
Zupa z cebuli i porów z grzankami z serem gruyère
Smak tej zupy powstaje w czasie długiego, powolnego podsmażania porów i cebuli na niewielkiej ilości masła i oliwy – do momentu, aż warzywa zaczynają się karmelizować. Ziemniaki dostarczają węglowodanów, dzięki nim zupa jest gęstsza. Jeśli podamy do niej grzanki z serem i orzechami, otrzymamy sycące danie na lunch lub kolację.