Surówka, bez niej nie ma dobrego pełnego obiadu. Tak uważam. Zimą trudno skomponować surówkę do obiadu, która będzie wyrazista i smaczna. Chyba że skorzystacie z tego przepisu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
1 czerwona papryka
1 duża marchewka
1/2 selera naciowego
sok z cytryny
sól
pieprze
natka pietruszki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
1) Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
2) Porządnie zagnieć warzywa z solą i pieprzem. Zostaw na kilka minut, żeby zmiękły.
3) Odlej wodę, która mogła zebrać się po zgnieceniu warzyw. Dopraw surówkę sporą ilością pieprzu. I wyciśnij połówkę cytryny.
4) Możesz przed podaniem posiekać natkę pietruszki i dorzucić do smaku.
Surówki to moja ulubiona część obiadu. Najchętniej zjadam tę z dużą ilością marchewki, ale często kombinuję i dorzucam inne składniki. Czasami wystarczy zetrzeć marchew na tarce i dodać do niej podprażone nasiona dyni, aby zyskać wyrazistą i ciekawą surówkę do obiadu. Ta z zimowych warzyw to najprostsza surówka, którą często robię po prostu z resztek w lodówce. A tu zostanie mi pół selera z rosołu, a tu ktoś zostawi pół papryki, która została po zrobieniu kanapek… Nie wyrzucam, tylko przygotowuję zimową surówkę do obiadu i w ten sposób zapewniam dodatkową porcję warzyw dzieciakom.
