Kategoria: Obiady

Zapiekanka z ziemniaków i dyni
Kiedy przystępujemy do przygotowywania zapiekanki tego typu, składającej się z warstw, warto zastanowić się, w jaki sposób pieką się poszczególne warzywa, ile puszczają soku i w jakim stopniu tracą kształt. Ze starannie dobranych warzyw korzeniowych i innych powstanie smakowita zapiekanka, bogata w wartości odżywcze.

Włoska zupa weselna
Dzięki pulpecikom ta zupa z powodzeniem może stanowić cały, sycący obiad.

Półmisek grillowanych warzyw
Warzywa po usmażeniu można przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 godzin albo w lodówce 2 dni. Podaje się je wtedy schłodzone, a schłodzoną salsę i camembert dodaje do nich tuż przed podaniem.

Fajitas z kurczakiem
Zamiast piersi kurczaka można użyć wołowiny lub zrobić fajitas w wersji wegetariańskiej bez mięsa.

Żurawinowe kulki mięsne
Z 900 g mielonej wołowiny otrzymuje się 84 klopsiki. Wystarczy ich dla licznie zgromadzonych gości na sporym przyjęciu. Żurawinowe kulki mięsne podaje się z sosem słodko-kwaśnym. Zapewne będą wszystkim smakować.

Kaczka faszerowana
Kaczkę należy nadziewać tuż przed wstawieniem do piekarnika. Farsz powinno się nakładać luźno, ze względu na to, że może zwiększyć objętość podczas pieczenia.