Kategoria: Obiady

Ziemniaki z bekonem
Ziemniaki z bekonem przyrządza się łatwo i szybko. Są pyszną przekąską, albo dodatkiem do głównego dania.

Kurczak tikka
„Tikka” oznacza kawałeczki. W przypadku tej klasycznej potrawy są to kawałeczki świeżej piersi kurczaka. Marynuje się je przez noc w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, następnie nabija na szpadki i opieka pod grillem.

Łatwa sałatka nicejska
Nasz przepis mozecie potraktować jako bazę, urozmaicając sałatkę o swoje ulubione warzywa, np. paprykę lub pomidora.

Kotlety cielęce po toskańsku
Do takich kotletów można podać nie tylko warzywa z grilla, ale też kolorową sałatkę warzywną. Dobrym dodatkiem jest także sałatka ziemniaczana z ogórkiem.

Kuskus z krewetkami i cukinią
Niewykorzystany surowy kuskus można przechowywać w szczelnym pojemniku w spiżarni kilka miesięcy.

Zupa z indyka, kasztanów i pęczaku
Po upieczeniu indyka nie należy wyrzucać korpusu, bo można użyć go do przyrządzenia sycącej, aromatycznej zupy. Przepis ten inspirowany jest włoską minestrone, więc zawiera dużo warzyw, kaszę, mięso z indyka oraz kasztany. Podawać z ciepłym, chrupiącym chlebem.