Kategoria: Obiady

Chili con carne z chlebkiem kukurydzianym
Duszona na wolnym ogniu wołowina z fasolą w sosie pomidorowym, przyprawionym papryczkami chili oraz kminem rzymskim, to potrawa na zimowy dzień. Doskonałym dodatkiem do niej jest ciepły chleb z mąki kukurydzianej z dodatkiem łagodnej zielonej papryczki chili. Aby posiłek był zrównoważony dietetycznie, taką wołowinę należy podawać z sałatą.

Duszona wołowina z kaszą
Charakterystyczny smak nadają tej potrawie jagody jałowca. Wołowinę dusi się powoli na wolnym ogniu, aż zrobi się bardzo miękka, a pożywny pęczak wchłonie część sosu i zagęści go. Tę sycącą potrawę należy podawać z purée z ziemniaków i warzywem, na przykład fasolką szparagową lub młodą kapustą.

Smażone ziemniaki
Ziemniaki usmażone z cebulą to pyszny dodatek do wielu dań, który będzie stanowił ciekawą alternatywę dla ugotowanych ziemniaków.

Sałatka ziemniaczana z bresaolą i sosem chrzanowym
Sałatka ziemniaczana jest najbardziej popularna w wersji kalorycznej i tłustej, lepiej ją jednak przygotować z dodatkiem chudego serka śmietankowego oraz sosu chrzanowego na bazie jogurtu. Ugotowane, ciepłe ziemniaki miesza się z sosem i podaje z bresaolą, czyli włoską suszoną wołowiną.

Szaszłyki z kurczaka z sosem czosnkowym
Niezwykle proste i smaczne danie, któremu smaku dodaje domowy sos czosnkowy.

Krewetki tygrysie z salsą paprykową
Salsą nazywa się meksykański sos z owoców lub warzyw. Salsa z pomidorów, papryki i chili wspaniale smakuje z grillowanymi krewetkami, podawanymi z melonem i chrupiącym chlebem.