Kategoria: Obiady
Steki z sarniny z gruszkami
Steki z sarniej polędwicy są bardzo delikatne. Przyrządźmy je z gruszkami i żurawinami. Doskonałym dodatkiem do tego dania jest roesti, czyli zapiekanka z tartych ziemniaków i innych warzyw korzeniowych.
Rolada wołowa ze szpinakiem, marchewką i czerwoną papryką
Ta prosta przystawka to mozaika kolorów i smaków. Dostarcza ona licznych substancji chroniących twoje serce.
Makaron primavera zapiekany z serem
Jest to chude, zawierające mnóstwo wapnia danie, cieszące zarówno podniebienie, jak i wzrok. Bogate w błonnik warzywa, wymieszane z makaronem, to zdrowy pokarm i dla ciała, i dla duszy.
Brokuły i kalafior z sosem śmietanowym
Sos śmietanowy z dodatkiem bogatego w przeciwutleniacze soku marchewkowego jest równie zdrowy, jak podane z nim warzywa.
Eskalopki cielęce z szałwią i cytryną
Eskalopki nie powinny być grubsze niż 0,5 cm ponieważ szybciej się wówczas usmażą.
Sufleciki z trzema serami
Ostre, bezmięsne sufleciki dla fanatyków serów. Wyglądają bardzo smakowicie i nadają się do podania jako przystawka.
Krewetki z koprem włoskim
Krewetki dostarczają dużo witaminy B12, a koper włoski, pomidory i cebula – witaminy C.
Zielona zupa krem
Każdy łyk delikatnej, kremowej zupy ze szpinaku i boćwiny dostarcza dużej ilości beta-karotenu.
Włoska sałata z grzankami
Zdrowa sałatka we włoskim stylu z dodatkiem grzanek. Pyszny pomysł na lekkie śniadanie czy szybki posiłek do zjedzenia w pracy.
Smażony kurczak w sosie musztardowo-estragonowym
Ziemniaki do tej potrawy powinny być ugotowane na parze. Jeśli są młode, mogą być w mundurkach. Najlepszymi dodatkami są szparagi lub krucha zielona fasolka szparagowa, również ugotowane na parze.