Kategoria: Obiady
Orientalne gołąbki z wieprzowiną
Kruche kasztany wodne, mielona wieprzowina, sos sojowy, świeży imbir i przyprawa pięć smaków składają się na smakowity orientalny farsz, którym wypełnia się liście włoskiej kapusty. Tak przyrządzone gołąbki podane z ryżem i sałatką z czerwonej papryki, cykorii i cebuli to szybkie i łatwe danie.
Makaronowy suflet
Zapiekanka makaronowo-warzywna stanie się wykwintnym daniem, kiedy pokryjemy ją z wierzchu masą z piany i posypiemy parmezanem. Danie będzie bardzo zdrowe, jeśli przygotujesz je z wielu różnych warzyw i podasz z bogatą w witaminy sałatą z cykorii oraz rukwi wodnej.
Kurczak w migdałach z sosem pomarańczowo-musztardowym
Piersi usmażone w panierce z bułki tartej, migdałów i natki pietruszki, a następnie upieczone, wyglądają wyjątkowo smakowicie.
Wieprzowina w sosie musztardowym
Ta wyśmienita i łatwa do przygotowania potrawa może zmienić rodzinny posiłek w prawdziwą ucztę. Podaje się ją z gotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi szczypiorkiem, marchewką i kapustą włoską. Marchewkę można ugotować na parze nad ziemniakami.
Sałatka z awokado i krewetek
Awokado i krewetki dobrze się ze sobą łączą. W tym przepisie dodajemy do nich pomidory i kremowy sos z limonki, jogurtu i kolendry. Dzięki temu sałatka jest elegancka i ma zachwycający smak. I szybko się ją przygotowuje.
Pilaw z brązowego ryżu i brokułów
Pilaw z ryżu i brokułów to świetna propozycja na zdrowy obiad. To łatwe do przygotowania danie.
Zupa gulaszowa
To pyszne sycące danie przyrządzamy z wołowiny, warzyw i klusek oraz trzech zasadniczych składników, bez których nie ma mowy o prawdziwym gulaszu – papryki, cebuli i kminku.
Zapiekany pilaw z pieczarkami i kiełbasą
Warto przygotować podwójną porcję pilawu, ponieważ łatwo się go przechowuje. Resztki można wstawić do lodówki lub zamrozić i podgrzać na wolnym ogniu przed ponownym podaniem.
Bulion z owoców morza
Czysty, lekki, ale intensywny w smaku bulion z delikatnych owoców morza z dodatkiem szafranu, pomidorów i cukinii. Podaje się go z bagietką oraz pikantną pastą z serka ricotta i czerwonej papryki. Jest ona o wiele lżejsza niż rouille – sos majonezowy z czosnkiem serwowany do zup z owoców morza.
Krewetki cytrusowo-czosnkowe
Przygotowanie krewetek może być łatwe i szybkie! Polecamy przepis na krewetki z makaronem z dodatkiem cytryny i czosnku. Świetny przepis na zimowe miesiące.