Kategoria: Obiady
Stir-fry z jagnięciną i imbirem
W tym daniu jagnięcinę można zastąpić cienko pokrojoną wołowiną lub kurczakiem, a nawet surowymi krewetkami.
Surówka z marchewki i rodzynek
Ta surówka będzie świetnym dodatkiem do każdego mięsnego dania.
Ryba w cieście cytrynowym
Smażone filety rybne to bardzo popularne danie, ale staną się niezwykłe jeśli zamiast panierki obtoczysz je w cieście cytrynowym.
Kurczak w chrupiącej panierce
Tak przygotowanego kurczaka można owinąć w tortillę i podać z sałatką coleslaw lub zieloną sałatą.
Makaron z sosem pomidorowym
Szybki przepis na makaron we włoskim stylu. To prosty i bardzo zdrowy przepis, w którym wykorzystujemy świeże pomidory.
Szynka z gruszkami
Kolorowe danie jednogarnkowe, w którym gruszki i bataty wspaniale komponują się z szynką i sprawiają, że mimo niewielkiej ilości mięsa potrawa jest sycąca.
Pieczeń jagnięca z sosem z czerwonego wina
Warto przygotować podwójną porcję tej potrawy, nawet jeśli jemy w pojedynkę. Resztki jagnięciny można wykorzystać na wiele sposobów – użyć do sałatki, położyć na kanapce, dodać do kuskusu czy makaronu na sposób śródziemnomorski.
Wieprzowina z sosem śmietanowo-musztardowym z czosnkiem
Kotlet znakomicie smakuje z gotowanymi na parze zielonymi warzywami i marchewką lub porwanym młodym szpinakiem lekko podduszonym w sosie śmietanowym.
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
Mieszanki grzybów leśnych dostępne w supermarketach doskonale nadają się do przygotowania szybkiej zupy o wyjątkowym smaku. Zamiast zaprawiania czy przecierania zupy, podaje się ją w postaci czystego bulionu, dzięki czemu można delektować się smakiem poszczególnych gatunków grzybów, warzyw i ziół.
Zupa fasolowa z szynką
Zupa fasolowa z szynką, ugotowana według tradycyjnej receptury, jest wyjątkowo pyszna, a do tego niedroga. Polubi ją cała rodzina.