Kategoria: Obiady
Tajski rosół wołowy z makaronem
Ta pożywna orientalna zupa jest pełna warzyw i makaronu. Można ją z powodzeniem podać jako danie główne. Mięso, makaron i warzywa zjemy pałeczkami, a następnie rosół łyżką.
Spaghetti alla vongole
Jeśli mamy w domu otwartą butelkę białego wina, można wlać trochę na patelnię z małżami, idealnie się z nimi komponuje.
Zupa pomidorowa z kaszą perłową
Dzięki warzywom i mielonej wołowinie gęsta zupa pomidorowa jest bardzo treściwa. Przygotowuje się ją z warzyw, które zazwyczaj mamy w kuchni: selera, cebuli i pomidorów.
Szybkie sposoby na warzywa liściaste
Różnokolorowe paczkowane liście różnych sałat czy warzyw liściastych sprzedawane na wagę to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ możemy kupić dokładnie tyle, ile potrzebujemy.
Weź pieczonego kurczaka i…
Pieczony kurczak może być podstawą wielu rozmaitych dań. Jeśli kupimy gotowego pieczonego kurczaka po drodze z pracy do domu, jego zapach szybko zwabi całą rodzinę do kuchni!
Mizeria z koperkiem
Tradycyjny, polski dodatek do obiadu. Pasuje niemal do każdej potrawy z mięsem. Nie może jej zabraknąć także na świątecznym stole!
Zapiekanki z fasolą
Do zapiekanki możemy dodać posiekane czarne oliwki, świeżą bazylię, oregano i tymianek, będzie jeszcze smaczniejsza.
Lucjan z curry
Rybę najczęściej piecze się lub smaży po 10 minut na każde 2,5 cm grubości. Poddawana zbyt długo obróbce cieplnej traci smak i staje się twarda.
Kuskus Casablanca
Kuskus to podstawowy produkt w wielu rejonach Afryki Północnej. Podaje się go z duszonymi, kolorowymi warzywami i mnóstwem pysznego sosu, a doprawia tradycyjnym, pikantnym sosem chili zwanym harissa.
Zupa z topinamburów z kminkiem
Topinambury, które wyglądają jak pokryte guzami młode ziemniaki, mają charakterystyczny, delikatny smak, który dobrze komponuje się z innymi warzywami korzeniowymi, zwłaszcza w zupach przecieranych. Smak nasion kminku zmienia tę zupę w wyjątkowe danie.