Kategoria: Obiady
Sos makowy
Jeśli chcemy szybko przygotować sos na bazie oleju i octu, wystarczy, że umieścimy wszystkie składniki w słoiku z zakrętką i mocno nim potrząśniemy. Po jakimś czasie olej od dzieli się od octu, a wtedy należy ponownie potrząsnąć słoikiem.
Wołowina duszona po nowoangielsku
Ta tradycyjna amerykańska potrawa jednogarnkowa składa się z soczystej wołowiny oraz warzyw duszonych w pożywnym i smacznym bulionie. Pikantna przystawka z buraków ćwikłowych i cebuli będzie jego oryginalnym dopełnieniem. Wołowinę po nowoangielsku należy podawać z pieczywem, którym będziemy zbierać sos z talerza.
Grillowane steki z wołowiny
Choć łata, doskonałe źródło białka, witamin i mikroelementów, jest nieco chudsza niż niektóre inne kawałki wołowiny, smakuje wybornie. Zamarynowana w zdrowym domowym sosie barbecue, z pewnością zachwyci każdego domownika.
Minestrone z bobem
Używając krojonych pomidorów z ziołami oszczędzamy czas, przygotowując tę pyszną, pożywną zupę. Mają one wspaniały aromat, który doskonale komponuje się z warzywami, makaronem i bobem.
Relisz żurawinowy
Relisz z żurawiny i rodzynek będzie wspaniałym dodatkiem do mięs i swoim słodko-kwaśnym smakiem urozmaici każde mięsne danie.
Wątróbki kurczaka z szałwią
Wątróbki kurczaka są łatwo dostępne i znakomicie nadają się do mrożenia, warto więc mieć mały ich zapas w zamrażarce. Dodatek aromatycznych składników, takich jak świeża szałwia i ocet balsamiczny, może uczynić z nich niezwykłe danie.
Sycące przystawki
Gdy wracamy do domu późnym popołudniem i znów wychodzimy, żeby poćwiczyć lub zająć się czymś, co opóźni nasz wieczorny posiłek, potrzebujemy sycącej przekąski, która starczy na kilka godzin.
Zielone warzywa z patelni
Warzywa z patelni najlepiej będą smakowały z ryżem i sosem sojowym lub makaronem, na przykład penne.
Pulpeciki na szpadkach z salsą morelową
Przygotowane do grillowania pulpeciki na szpadkach najlepiej przechowywać w lodówce aż do rozpoczęcia pieczenia, gdy grill jest już w pełni rozgrzany.
Ryba w panierce z parmezanu
Do tego dania należy użyć cienkich filetów, gdyż w przeciwnym razie parmezan przypali się, zanim ryba usmaży się w środku