Kategoria: Obiady

Zupa z kurczakiem i cieciorką
Hiszpanie lubią przygotowywać tę pożywną zupę z dodatkiem wędzonej papryki w proszku, aby była bardziej rozgrzewająca i aromatyczna. Cieciorkę można zastąpić białą fasolą z puszki, na przykład cannellini.

Rumuński gulasz warzywny ghiveci
„Ghiveci” znaczy „mozaika” lub „miszmasz”. Ten sycący gulasz można przyrządzić z dowolnych warzyw sezonowych.

Quiche z kurczakiem i brokułami
Quiche to odmiana tarty w śmietanowo-jajecznej zalewie. Potrawa ta początkowo przypominała pizzę, ponieważ, tak jak ona, była robiona na spodzie z ciasta chlebowego. Później jednak przepis udoskonalono i ciasto chlebowe zostało zastąpione kruchym. Tak powstało danie, które od wieków zachwyca smakiem.

Zapiekanka kukurydziana z kurczakiem
Możemy cieszyć się smakiem nadziewanego kurczaka bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni. Zapiekankę kukurydzianą z kurczakiem przygotowuje się zaledwie w 15 minut i piecze niespełna pół godziny.

Stek z reliszem z papryki i kaparów
Ten stek można podawać z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniakami z masłem.

Smażona wołowina z mandarynkami i pak-choi
Zamiast wołowiny można użyć w tym przepisie pokrojonej w plasterki wieprzowiny, kurczaka lub obranych krewetek.