Kategoria: Obiady

Jambalaya wegetariańska
Pyszne danie kuchni kreolskiej. To zdrowa potrawa zupełnie bez mięsa. Warto ją spróbować podczas eksperymentowania w kuchni.

Duszona wołowina z zacierkami
Węgierskie szare bydło pasie się na otwartych pastwiskach przez cały rok. Otrzymywana z niego wołowina jest aromatyczna i twarda (podobnie jak dziczyzna), dlatego wymaga długiego gotowania na wolnym ogniu.

Węgierska zupa rybna z Baja
Przepisy na zupę rybną są bardzo różne. Francuzi mają bouillabaisse, Rosjanie uchę. Jadają ją Japończycy, Chińczycy i Skandynawowie. Węgrzy mają wiele różnych przepisów, z których najbardziej popularny jest ten z Baja, miasta, w którym urządzany jest co roku festiwal zupy rybnej.

Piersi kurczaka z cytryną i koperkiem
Z cytryną i koperkiem przygotowuje się zazwyczaj ryby, ale kurczak z tymi dodatkami jest równie dobry. Piersi kurczaka, najpierw podsmażone, a potem podduszone w sosie, są miękkie i soczyste.

Polędwica wołowa z ziołami
Jeśli zostanie trochę pieczonej wołowiny z poprzedniego dnia, można pokroić ją na wąskie paseczki, dodać cebulę, paprykę i dressing do sałatek, a następnie wymieszać i wstawić do lodówki, aby sałatka się przegryzła.

Chłodnik z porów
Chłodnik przypomina krem z porów o nazwie Vichyssoise, podawany zazwyczaj na zimno. Jeśli jednak nie ma czasu na studzenie, można zjeść zupę na gorąco.