Kategoria: Obiady
Szybka lasagne szpinakowa
Potrawę tę można przygotować błyskawicznie, jeśli użyjemy gotowego sosu pomidorowego i mrożonego szpinaku. Są to produkty przetworzone, lecz zdrowe, zawierają bowiem mnóstwo witamin i fitosubstancji o działaniu przeciwnowotworowym.
Kiełbaski z purée
Sarnina to wyjątkowo chude mięso, z którego często robi się kiełbasy. Przyrządzimy z nich nasze danie. Można podawać je z różyczkami brokułów lub innymi świeżymi zielonymi warzywami.
Zapiekanka z tuńczyka i pieczarek
Pieczona zapiekanka z rybą (w naszej propozycji z tuńczykiem) i pieczarkami. Polecamy dodać krakersy dla chrupiącego smaku.
Duszony kurczak po marokańsku
Pierś kurczaka udusimy z pożywnymi składnikami, typowymi dla kuchni północnoafrykańskiej – cieciorką, cytryną, listkami kolendry i morelami.
Grillowane piersi kurczaka po indyjsku
Pierś z kurczaka można przygotować w formie szaszłyków, wystarczy tylko pokroić mięso w kostkę przed włożeniem do marynaty.
Japońska zupa miso
Grzyby shiitake, imbir oraz wywar z suszonych wodorostów nadają temu orientalnemu bulionowi bogaty, słony smak. Zupę przygotowuje się szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi tofu i lekko pieprznej rukwi wodnej jest ona doskonała jako pierwsze danie. Na drugie podajmy makaron z warzywami smażonymi metodą stir-fry.
Łosoś z musztardą miodową
Aby łosoś miał bardziej wyrazisty smak, można pozostawić go w marynacie na kilka godzin lub na noc.
Irlandzkie purée colcannon
Tradycyjne irlandzkie purée z ziemniaków i kapusty to wspaniały dodatek do gulaszu, zapiekanki lub smażonego mięsa.
Chowder ze śledziem i kukurydzą
Chowder to gęsta kremowa zupa często z dodatkiem ryby i kukurydzy. Z wędzonych śledzi, kukurydzy, porów, ziemniaków i ziół powstanie wyśmienite sycące danie. Najlepiej smakuje z chrupiącymi bułeczkami.
Polędwiczka duszona z warzywami
Ciekawy pomysł na wielkanocne danie główne. Wieprzowa polędwiczka z dodatkiem mnóstwa warzyw. Wyjątkowy smak nada jej wywar drobiowy.