Kategoria: Obiady

Klops Mamy
Pyszne klopsy „jak u mamy”. To świetny pomysł na wielkanocny stół.

Prowansalska sałatka z tuńczyka
Kawałki tuńczyka, połówki ziemniaków, krucha fasolka i soczyste pomidory – każdy kęs tej kolorowej sałatki jest jak podróż do Prowansji. Najlepiej podać do niej kawałki chrupiącej bagietki.

Zupa szparagowa
Szparagi to bardzo bogate źródło kwasu foliowego, który zapobiega chorobom serca i wadom rozwojowym płodu.

Szaszłyki jagnięce z ryżem figowym
Marynata nadaje smak tym delikatnym soczystym i słodkawym szaszłykom. Mięso wystarczy marynować pół godziny, choć lepiej przez całą noc. Szaszłyki najlepiej podawać z sałatą, miską chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z utartym ogórkiem oraz posiekaną świeżą miętą i natką pietruszki.

Kurczak w sosie czosnkowym
Zapobiegajmy chorobie serca, jadając tę zawierającą mnóstwo czosnku potrawę. Podana na brązowym ryżu z ugotowanymi na parze brokułami stanowi pyszne, błyskawiczne danie.

Żeberka wołowe w marynacie miodowej
Żeberka wołowe to łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa, więc bez trudu można ją podać domownikom nawet po długim dniu pracy.