Kategoria: Obiady
Szaszłyki z rostbefu i warzyw
Pieczone na grillu szaszłyki to świetna alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy. W dodatku z licznymi warzywami.
Makaron z sosem bez gotowania
Surowe świeże warzywa, w przeciwieństwie do gotowanych, nie tracą witamin.
Chlebki naan
Naan to indyjski płaski chleb tradycyjnie pieczony na gorących ściankach glinianych pieców tandoor. Wisząc w piecu, rozciąga się on pod własnym ciężarem, uzyskując łezkowaty kształt. Ten przepis pozwala błyskawicznie upiec taki leciutki i miękki chlebek w opiekaczu. Przygotowywanie go, to mnóstwo zabawy.
Dorsz zapiekany z ziemniakami i pomidorami
Posiłek jest wyjątkowo zdrowy dla serca, ponieważ zawiera pełne witamin warzywa i chudą rybę.
Krewetki stir-fry z groszkiem
Witamina E, zawarta w krewetkach, i witamina C, obecna w groszku, wzmacniają odporność.
Kurczak z pieczarkami w cieście
Ciasto mrożone wyjmujemy przed użyciem z zamrażalnika, aby zmiękło i nadawało się do krojenia. Nie powinno się jednak całkowicie rozmrozić.
Gulasz irlandzki
Klasyk kuchni irlandzkiej został w tej potrawie wzbogacony o większą ilość warzyw.
Curry z Karaibów
Przyprawy do curry, czyli imbir, papryczka chili i ziele angielskie, zawierają korzystne dla zdrowia fitozwiązki.
Duszona wołowina z makaronem
Świderki, zwane z włoska fusilli, doskonale smakują w potrawie złożonej z wołowiny i warzyw. Makaron dodaje się pod koniec duszenia mięsa, aby pozostał al dente, a jednocześnie wchłonął pikantny smak mięsa, warzyw i oregano.
Gumbo z krabami
Okra – główny składnik tego luizjańskiego gulaszu – zawiera pektyny, które zmniejszają stężenie cholesterolu i chronią przed wrzodami żołądka.