Kategoria: Obiady
Stek z indyka z szalotką i czosnkiem
Grillowanie indyka pod pokrywą pozwala skrócić czas pieczenia nawet o jedną trzecią. Warto jej użyć jeśli chcemy szybciej zjeść to danie.
Enchilady z kurczakiem i serem zapiekane w salsie
Dania meksykańskie są pyszne, a przy tym łatwe do przygotowania. W przypadku tej potrawy wystarczy posmarować tortille sosem salsa, nałożyć na nie nadzienie z kurczaka i ser, zwinąć placki, a potem upiec na warstwie salsy. Jeśli nadzienie wypadnie z roladek podczas pieczenia, można rozłożyć je na enchiladach już na talerzu.
Muszle po meksykańsku
Z mielonego indyka i sosu pomidorowego robi się pyszny farsz do makaronu conchiglie. Danie to przypadnie do gustu każdemu.
Grillowany łosoś
Mięso łososia nie rozpada się tak łatwo podczas obróbki cieplnej dlatego idealnie nadaję się na grilla.
Linguine ze szpinakowym pesto
Sos ze szpinaku i papryki jest bogaty w fitozwiązki, które chronią przed ślepotą w wieku starczym.
Kurczak w sosie pomarańczowym
Mięso kurczaka idealnie komponuje się ze słodkim sosem pomarańczowym, a całość uzupełniają miękkie rodzynki.
Makaron z kiełbasą i papryką
Każda odmiana papryki zawiera fitozwiązki, które chronią przed chorobami serca, udarami i nowotworami.
Pstrąg pieczony z ziemniakami
Ryba przygotowana z rukwią wodną zyskuje lekko pieprzowy smak, a posiłek jest bogatszy w witaminy.
Linguine z łososiem z patelni
Wszystkie składniki tego wyjątkowo smacznego i efektownego dania przygotowuje się i przyrządza szybko. Podaj je osobie, którą chcesz przekonać, że zdrowe jedzenie może być jednocześnie smaczne. Linguine z łososiem, podane z chlebem i sałatką, to pożywny, pełnowartościowy obiad.
Bisque z krewetek królewskich
Ta klasyczna zupa z owoców morza doskonale nadaje się na pierwsze danie na specjalne okazje. Wrzucona w ostatniej chwili posiekana czerwona papryka dodaje jej smaku i wzbogaca ją w witaminy. Użyjmy jej zamiast śmietany, która zawiera dużo tłuszczu.