Kategoria: Obiady

Pizza z ziemniakami, kurczakiem i rukolą
Każdy, kto lubi pizzę, powinien wypróbować ten przepis. Cienkie plasterki ziemniaków oraz dodatki, takie jak pancetta, kurczak i liście rukoli, tworzą danie smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu – zwłaszcza jeśli użyjemy gotowych spodów do pizzy. Dobrym dodatkiem będzie sałatka z pomidorków cherry.

Krem z brokułów
Ta zupa będzie świetnie smakowała z grzaneczkami, albo pieczywem.

Zupa z wędzonego bekonu i soczewicy
Smaczna i pożywna zupa pełna zdrowych warzyw (zawiera cztery z pięciu zalecanych dziennych porcji!). Doskonała na mroźne zimowe dni – zwłaszcza jeśli podamy ją z kawałkami świeżego razowego pieczywa.

Gumbo z krewetkami
Gumbo to gęsty gulasz pochodzący z Luizjany. Robimy to danie z papryki, pomidorów, okry, ziół i krewetek – składników charakterystycznych dla kuchni kreolskiej i kajuńskiej. Najlepiej podawać je z ryżem albo ze świeżym pieczywem, które możemy zamaczać w smakowitym sosie.

Zielone tagliatelle z sosem winnym
Danie to jest bogatą w węglowodany przystawką dla 6 osób lub prostym posiłkiem dla 4 osób, jeśli podamy je z sałatą lodową i owocami.

Sałatka coleslaw z pomarańczowo-sezamowym sosem winegret
Podobnie jak brokuły, kapusta ma silne działanie przeciwnowotworowe, a ta sałatka jest doskonałym sposobem, by zjeść jej więcej. Kapusta pekińska różni się wyglądem od kapusty białej lub czerwonej. Ma ona wydłużony kształt i miękkie, postrzępione listki oraz delikatniejszy smak.