Kategoria: Obiady

Zupa z cebuli i porów z grzankami z serem gruyère
Smak tej zupy powstaje w czasie długiego, powolnego podsmażania porów i cebuli na niewielkiej ilości masła i oliwy – do momentu, aż warzywa zaczynają się karmelizować. Ziemniaki dostarczają węglowodanów, dzięki nim zupa jest gęstsza. Jeśli podamy do niej grzanki z serem i orzechami, otrzymamy sycące danie na lunch lub kolację.

Pot pie z wątróbką, boczkiem i pieczarkami
Cóż może być smaczniejszego niż zapiekane mięso i warzywa przykryte chrupkim ciastem o aromacie rozmarynu.

Surówka z białej i czerwonej kapusty
Paprykę można w tym przepisie zastąpić 3 dużymi, startymi marchewkami.

Steki z jagnięciny z rozmarynem
Jagnięcina wyjątkowo dobrze smakuje z aromatycznym sosem z czerwonej cebuli, czosnku, rozmarynu i czarnych oliwek. Podawane do niej purée z fasoli flageolet jest pyszne, a do tego bogate w błonnik. Wspaniałym dodatkiem są zielone warzywa, takie jak grillowana cukinia czy świeży szpinak z patelni.

Paella z wędzoną rybą
Kuchnię śródziemnomorską uważa się za zdrową między innymi dlatego, że zawiera wiele potraw, do których używa się ryżu, warzyw i niewielkiej ilości produktów białkowych. Hiszpańską paellę przyrządza się z kiełbasą chorizo, ale ponieważ jest ona pikantna, nie dodaje się jej zbyt wiele.

Klops Mamy
Pyszne klopsy „jak u mamy”. To świetny pomysł na wielkanocny stół.