Kategoria: Obiady

Antrykot pieczony z ziemniakami
Antrykot pieczony z ziemniakami jest wspaniałym daniem świątecznym. Można podać go z sałatą lub gotowanymi warzywami.

Polędwica w pomarańczowej glazurze
Chuda polędwica dobrze smakuje ze słodkimi warzywami, takimi jak marchewka czy słodkie ziemniaki, zawierającymi dużo błonnika i beta-karotenu. Cebula i jabłka dostarczają witaminy C i kwasu foliowego.

Pizza z ziemniakami, kurczakiem i rukolą
Każdy, kto lubi pizzę, powinien wypróbować ten przepis. Cienkie plasterki ziemniaków oraz dodatki, takie jak pancetta, kurczak i liście rukoli, tworzą danie smaczne, pożywne i proste w przygotowaniu – zwłaszcza jeśli użyjemy gotowych spodów do pizzy. Dobrym dodatkiem będzie sałatka z pomidorków cherry.

Krem z brokułów
Ta zupa będzie świetnie smakowała z grzaneczkami, albo pieczywem.

Zupa z wędzonego bekonu i soczewicy
Smaczna i pożywna zupa pełna zdrowych warzyw (zawiera cztery z pięciu zalecanych dziennych porcji!). Doskonała na mroźne zimowe dni – zwłaszcza jeśli podamy ją z kawałkami świeżego razowego pieczywa.

Gumbo z krewetkami
Gumbo to gęsty gulasz pochodzący z Luizjany. Robimy to danie z papryki, pomidorów, okry, ziół i krewetek – składników charakterystycznych dla kuchni kreolskiej i kajuńskiej. Najlepiej podawać je z ryżem albo ze świeżym pieczywem, które możemy zamaczać w smakowitym sosie.