Kategoria: Obiady
Mini zapiekanki z tuńczyka
Wystarczy jedna puszka tuńczyka, żeby przygotować dwie mini zapiekanki. Dzięki pokruszonym chipsom ziemniaczanym mają one ciekawą konsystencję.
Gęsty rosół z indyka
Dzięki warzywom i makaronowi gęsty rosół z indyka jest bardzo treściwy. Przygotowuje się go z warzyw, które zazwyczaj mamy w kuchni: ziemniaków, marchewki, selera naciowego i cebuli.
Shepherd’s pie
Nazwa tego klasycznego brytyjskiego dania, które powstało zapewne w XVIII wieku, znaczy po polsku „zapiekanka pasterska”. Oprócz mięsa zawiera mnóstwo warzyw, w tym czerwoną soczewicę.
Ravioli z owocami morza
Jeśli nie przepadasz za krewetkami można użyć też mielonego mięsa kurczaka lub wieprzowiny.
Grecka zupa ze szpinaku z jajkiem i cytryną
Niezwykle prosta i pożywna zupa szpinakowa w mało znanym w Polsce wydaniu.
Dolmady
Oto zdrowa i pyszna wersja popularnych greckich gołąbków. Tradycyjnie używany do nich biały ryż został zastąpiony brązowym, by potrawa była bogatsza w błonnik. Farsz jest przyprawiany czosnkiem i ziołami. Rodzynki dodają mu słodyczy, a orzechy chrupkości.


