Kategoria: Obiady

Meksykańska zupa z kurczaka
Dzięki dodaniu świeżej kolendry, zielonej papryczki chili i soku z limonki ta wspaniała meksykańska zupa ma niepowtarzalny smak. Mocno rozgrzewa, więc polecamy ją na chłodne wieczory.

Spaghetti z sosem puttanesca
Puttanesca jest to ostry włoski sos o bogatym smaku. W tym przepisie zawiera mniej kaparów, anchois i oliwek niż w wersji tradycyjnej, dzięki czemu dostarcza mniej tłuszczu.

Krem z zielonego groszku i pesto
Zupę można posypać wiórkami parmezanu lub pecorino albo dodać świeże listki bazylii.

Ryż migdałowy
Do tego dania najlepiej nadaje się drobnoziarnisty ryż brązowy. Ma on ciekawszą konsystencję i silniejszy smak, niż jego długoziarnisty
odpowiednik.

Tagliatelle z klopsikami
Jest to odmiana popularnego spaghetti bolognese, które z pewnością zasmakuje każdemu. Maleńkie klopsiki przyrządzamy z dodatkiem bakłażana, a sos zawiera wszystkie składniki klasycznego, włoskiego przysmaku rodem z Bolonii.

Smażony kurczak po wiejsku
Po co kupować całego kurczaka, skoro można przyrządzić smażonego kurczaka po wiejsku z samych udek i podudzi?