Kategoria: Obiady

Gołąbki wegetariańskie
Wegetariański przepis na tradycyjne gołąbki. Zamiast mięsa proponujemy całe mnóstwo warzyw, w tym pieczarki i cukinię oraz papryki.

Zapiekanka z fasolki i pieczarek
Niestandardowy pomysł na zapiekankę. Oprócz „tradycyjnych” pieczarek i cebuli, do naszej propozycji dodajemy… kasztany wodne i ostry sos chili.

Zupa pomidorowa z krabami
Z mięsa kraba można przygotować zupę, w której łączą się aromaty i właściwości odżywcze owoców morza oraz świeżych pomidorów.

Szybki gulasz
Pożywna i wyśmienita w smaku uproszczona wersja klasycznego węgierskiego gulaszu. Kawałki chudej wieprzowiny, poszatkowana czerwona kapusta oraz zielona papryka gotują się szybko i smakują wspaniale z dodatkiem tradycyjnych przypraw – papryki i kminku. Najlepiej podawać z ryżem lub kluskami oraz sałatą.

Zupa avgolemono z klopsikami
Jest to nieco cierpka i zadziwiająco smaczna grecka zupa z jajek
i soku z cytryny. Gotuje się ją z makaronem w kształcie
długoziarnistego ryżu, o nazwie orzo, a w wersji, którą
proponujemy, również z klopsikami mięsnymi, dzięki czemu jest
bardziej treściwa. Po dodaniu masy cytrynowo-jajecznej nie należy
doprowadzać zupy do wrzenia, ponieważ może się zwarzyć.

Kurczak w ziołowej panierce z grzybami shiitake
Piersi kurczaka w ziołowej panierce ładnie wyglądają podane na rukoli z dodatkiem grzybów shiitake usmażonych z czosnkiem. Potrawa jest ciekawa ze względu na różnicę temperatur poszczególnych składników; sałata jest ledwie ciepła, a kurczak tak gorący, że aż skwierczy.