Kategoria: Obiady
Podsmażany kurczak z kukurydzą i brokułami
Smak tej potrawy docenimy, jeśli użyjemy do niej wyrabianego z owczego mleka twardego, słonego hiszpańskiego ser manchego, ewentualnie świeżo startego parmezanu lub sera pecorino. Jako dodatek najlepsze będą podgrzane tortille lub chlebek kukurydziany.
Zupa z homara
Do tej zupy wykorzystuje się prawie całego homara, nawet jego pancerz. Ma ona bogaty smak i – mimo że nie dodaje się do niej dużo śmietany – gładką, kremową konsystencję. Można ją podawać na specjalne okazje, jako pierwsze danie, najlepiej z kromkami ciepłej ciabatty albo innym pieczywem.
Wieprzowina słodko-kwaśna
Już od kilku lat sos słodko-kwaśny jest w Polsce znany i lubiany. Wystarczy polać takim sosem ze słoika kilka kawałków podsmażonego mięsa i już mamy pyszne danie. Obiecujemy, że sos wykonany według naszego przepisu będzie jeszcze smaczniejszy niż kupowany w słoiku czy chińskiej budce.
Grzaneczki ziołowe
Żeby grzaneczki były lekkie wystarczy nie używać masła i oliwy. Spryskać bułkę olejem w aerozolu. Posypać solą i ziołami.
Klasyczna sola z grilla
To wyjątkowo smaczna potrawa, na dodatek jedna z najprostszych i najszybszych do przygotowania. Sola zwyczajna chyba w żadnej wersji nie smakuje tak wybornie, jak przyrządzona na grillu lub w opiekaczu. Znakomitym dodatkiem do niej są młode ziemniaki ugotowane z miętą i młody szpinak.
Sałatka meksykańska z wołowiną i chili
Na krótko przed podaniem warto włożyć nachos do piekarnika i posypać nimi sałatkę, gdy będą ciepłe.
Cytrynowa pasta z makreli
Tę łatwą do przyrządzenia pastę możesz przygotować zarówno na rodzinną kolację, jak i na wytworne przyjęcie. Świetnie smakuje z grzankami, a jeśli podasz ją w wydrążonych połówkach cytryny, będzie miała bardziej kwaskowaty smak i aromat.
Zupa z pieczonych warzyw
Jeśli dodamy do zupy sok z marchewki zamiast wywaru, zupa stanie się słodsza i będzie zawierała więcej beta-karotenu.
Stek z rusztu z pomidorami, cebulą i pieczarkami
Ciepła pogoda i grill to świetna okazja na eksperymenty. Jednym z nich może być nasz stek z warzywami.
Kurczak marynowany w maślance
Kurczak marynowany w maślance jest wyjątkowo delikatny. Podaje się go z sosem na bazie mleka, charakterystycznym dla kuchni z amerykańskiego Południa.