Nie wiesz, co spakować do pudełka z lunchem do pracy? To nie jest łatwe, kiedy robisz to kolejny i kolejny raz, a do tego starasz się dbać o linię. To danie, to dowód, że zdrowe jedzenie może być pyszne i prezentować się, jak z dobrej restauracji. Kolejną zaletą jest to, że bez trudu podgrzejesz je w biurowej mikrofalówce.
Składniki indyka pieczonego w maśle orzechowym
Choć lista składników może wydawać się nieoczywista, to smak, który nadają mięsu, jest prawdziwą petardą. Przygotuj:
- 1 kg piersi z indyka,
- 3 łyżki masła gładkiego orzechowego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki,
- sok z połowy limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- ½ łyżeczki chili w proszku,
- sól, pieprz.
Jak przygotować indyka pieczonego w maśle orzechowym
- Mięso oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- W misce wymieszaj masło orzechowe, miód, sos sojowy, olej, sok z limonki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir, słodką paprykę, chili, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu.
- Powstałą marynatą dokładnie natrzyj mięso i odstaw do lodówki min. na godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w funkcji góra-dół.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj, wstaw do piekarnika na 70 minut.
- 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby na wierchu pieczeni powstała chrupiąca skórka.
- Wyjmij mięso i ponownie nakryj, zostaw na 10 minut, aby soki równomiernie rozeszły się po pieczeni.
- Danie ma niski indeks glikemiczny, ok. 30. Wybornie pasują do niego takie też dodatki. Warto sięgnąć po kaszę pęczak gotowaną na sypko i grillowane warzywa.