De volaille z szynką i pieczarkami to klasyczne danie, które zachwyca soczystym nadzieniem i chrupiącą panierką. Ten wyjątkowy przepis na de volaille z szynką i pieczarkami pozwoli przygotować danie restauracyjnej jakości we własnej kuchni. Kotlety są idealne na świąteczny obiad lub uroczysty rodzinny posiłek.
Składniki:
- 4 podwójne filety z kurczaka (na 8 kotletów)
- 200 g dobrej jakości szynki
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule drobno posiekane
- 1/4 kostki masła
- 200 g tartego żółtego sera
- 3 jajka
- Bułka tarta (około 200 g)
- Mąka pszenna (około 100 g)
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Soczysty farsz to serce tego przepisu. Zaczynamy od przygotowania aromatycznego nadzienia:
- Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Można też drobno posiekać, jeśli wolimy bardziej wyrazistą teksturę.
- Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli.
- Dodajemy pieczarki – początkowo będzie ich sporo, ale szybko puszczą sok i zmniejszą objętość.
- Drobno pokrojoną szynkę dodajemy do pieczarek i podsmażamy wszystko razem.
- Gdy pieczarki są już miękkie, dodajemy tarty żółty ser, mieszamy do rozpuszczenia i scalenia masy pieczarkowej.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wyłączamy gaz i pozostawiamy farsz do przestudzenia.
Formowanie i smażenie
Prawidłowe formowanie kotletów zapewni, że nadzienie pozostanie wewnątrz:
- Filety rozbijamy przez folię spożywczą, tak aby nie porozrywać delikatnego mięsa.
- Na każdy rozbity płat nakładamy przestudzony farsz z szynki i pieczarek.
- Mięso zawijamy jak naleśnik, dokładnie zasklepiając brzegi, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia.
- Gotowe kotlety obtaczamy dokładnie w mące, następnie w rozkłóconych jajkach, bułce tartej, a potem ponownie w jajku i bułce tartej – tworząc podwójną panierkę dla wyjątkowej chrupkości.
- Kotlety de volaille z szynką i pieczarkami smażymy na rozgrzanym oleju, obracając co jakiś czas, aby równomiernie zrumienić ze wszystkich stron.
Aby kotlety de volaille były jeszcze pyszniejsze:
- Podsmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Zapiekamy je przez 10-15 minut w temperaturze 180°C, najlepiej pod przykryciem.
- Gotowe de volaille z szynką i pieczarkami powinny mieć chrupiącą panierkę, soczyste mięso i rozpływający się w ustach farsz.
De volaille z szynką i pieczarkami najlepiej smakuje podane z purée ziemniaczanym i mizerią. Możemy również zaserwować je z gotowanymi warzywami, takimi jak marchewka, brokuły czy fasolka szparagowa. Dla dodatkowego smaku możemy polać kotlety roztopiony masłem ziołowym.
