Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

De volaille z szynką i pieczarkami. Pyszny i chrupiący

De volaille z szynką i pieczarkami. Pyszny i chrupiący

De volaille z szynką i pieczarkami to klasyczne danie, które zachwyca soczystym nadzieniem i chrupiącą panierką. Ten wyjątkowy przepis na de volaille z szynką i pieczarkami pozwoli przygotować danie restauracyjnej jakości we własnej kuchni. Kotlety są idealne na świąteczny obiad lub uroczysty rodzinny posiłek.

Składniki:

  • 4 podwójne filety z kurczaka (na 8 kotletów)
  • 200 g dobrej jakości szynki
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule drobno posiekane
  • 1/4 kostki masła
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 3 jajka
  • Bułka tarta (około 200 g)
  • Mąka pszenna (około 100 g)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Soczysty farsz to serce tego przepisu. Zaczynamy od przygotowania aromatycznego nadzienia:

  1. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Można też drobno posiekać, jeśli wolimy bardziej wyrazistą teksturę.
  2. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli.
  3. Dodajemy pieczarki – początkowo będzie ich sporo, ale szybko puszczą sok i zmniejszą objętość.
  4. Drobno pokrojoną szynkę dodajemy do pieczarek i podsmażamy wszystko razem.
  5. Gdy pieczarki są już miękkie, dodajemy tarty żółty ser, mieszamy do rozpuszczenia i scalenia masy pieczarkowej.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wyłączamy gaz i pozostawiamy farsz do przestudzenia.

Formowanie i smażenie

Prawidłowe formowanie kotletów zapewni, że nadzienie pozostanie wewnątrz:

  1. Filety rozbijamy przez folię spożywczą, tak aby nie porozrywać delikatnego mięsa.
  2. Na każdy rozbity płat nakładamy przestudzony farsz z szynki i pieczarek.
  3. Mięso zawijamy jak naleśnik, dokładnie zasklepiając brzegi, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia.
  4. Gotowe kotlety obtaczamy dokładnie w mące, następnie w rozkłóconych jajkach, bułce tartej, a potem ponownie w jajku i bułce tartej – tworząc podwójną panierkę dla wyjątkowej chrupkości.
  5. Kotlety de volaille z szynką i pieczarkami smażymy na rozgrzanym oleju, obracając co jakiś czas, aby równomiernie zrumienić ze wszystkich stron.

Aby kotlety de volaille były jeszcze pyszniejsze:

  1. Podsmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Zapiekamy je przez 10-15 minut w temperaturze 180°C, najlepiej pod przykryciem.
  3. Gotowe de volaille z szynką i pieczarkami powinny mieć chrupiącą panierkę, soczyste mięso i rozpływający się w ustach farsz.

De volaille z szynką i pieczarkami najlepiej smakuje podane z purée ziemniaczanym i mizerią. Możemy również zaserwować je z gotowanymi warzywami, takimi jak marchewka, brokuły czy fasolka szparagowa. Dla dodatkowego smaku możemy polać kotlety roztopiony masłem ziołowym.

DE VOLAILLE Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI
DE VOLAILLE Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI
Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Przeczytaj również... x