Dzięki użyciu mieszanki maki i mielonych płatków owsianych naleśniki maja lekko orzechowy smak i dostarczają dużo błonnika. Nadzienie pieczarkowe zawiera mało tłuszczu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki (110 g) mąki
1/3 szklanki (40 g) płatków owsianych
3 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek plus nieco do smażenia
3/4 szklanki (180 ml) chudego mleka
Nadzienie
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
250 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
2 łyżki mąki
1 szklanka (250 ml) chudego mleka
2 łyżki drobno posiekanego świeżego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
1) Starannie rozdrobnić w mikserze płatki owsiane wymieszane z mąką. Przełożyć do dużej miski. Zrobić pośrodku zagłębienie.
2) W wysokim naczyniu ubić jajka z łyżką oliwy oraz mlekiem. Wlać w zagłębienie. Wymieszać ciasto trzepaczka lub widelcem i odstawić na 15 minut.
3) Przygotować nadzienie. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na dość silnym ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć 2–3 minuty, aż zmięknie. Dodać czosnek i pieczarki. Smażyć jeszcze 3–4 minuty, nadal mieszając, aż pieczarki zmiękną.
4) Zmniejszyć ogień. Posypać pieczarki mąką i smażyć jeszcze minutę, energicznie mieszając. Stopniowo dodawać mleko. Gdy nadzienie zgęstnieje, wrzucić szczypiorek. Zestawić rondel z palnika i przykryć.
5) Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni ustawionej na średnim ogniu. Nalać 1/4 szklanki ciasta i rozprowadzić po dnie, przechylając patelnie na boki. Smażyć naleśnik minutę, odwrócić i smażyć kolejną minutę, aż przyrumieni się z drugiej strony. Przełożyć na talerz i przykryć, żeby nie wystygł. Usmażyć w ten sposób jeszcze 7 naleśników.
6) Nałożyć na każdy nadzienie, złożyć je i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 394 kcal, 17 g białka, 19 g tłuszczu (4 g NKT), 38 g węglowodanów (8 g cukru), 4 g błonnika, 121 mg soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock