Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Musli

Musli

Podstawowy przepis na tę popularną śniadaniową potrawę jest bazą dla innych smacznych dań o właściwościach odmładzających. Dodatki można dobierać dowolnie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

5 minut

LICZBA PORCJI:

10


SKŁADNIKI:

2 szklanki (250 g) płatków owsianych
1 szklanka (100 g) płatków żytnich
1/2 szklanki (60 g) płatków jęczmiennych lub orkiszowych
1/2 szklanki (60 g) płatków kwinoa (z komosy ryżowej) lub ryżowych
1/4 szklanki (30 g) pestek dyni
1/4 szklanki (30 g) łuskanych nasion słonecznika
1/4 szklanki (40 g) siemienia lnianego
1/4 szklanki (45 g) nasion sezamu lub szałwii hiszpańskiej (chia)

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać wszystkie składniki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 240 kcal, 9 g białka, 9 g tłuszczu (2 g NKT), 32 g węglowodanów (1 g cukru), 9 g błonnika, 9 mg soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x