Jeśli tradycyjne mielone kotlety trochę się już przejadły, to ta wersja będzie miłą odmianą.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
8 kotletów
SKŁADNIKI:
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonej szałwii
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki pokruszonych płatków chili
1/8 łyżeczki imbiru
900 g mielonej wieprzowiny
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlać wodę do miski, dodać zioła i przyprawy. Włożyć mięso, wymieszać. Uformować osiem kotletów o średnicy 10 cm.
2) Smażyć na patelni po 5 minut z każdej strony.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kotlet zawiera: 241 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 76 mg cholesterolu, 649 mg sodu, śladowe ilości węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 21 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock